Zpět do obchodu

Registrace

Proč cvičíme s kettlebellem? Protože máme rádi pěkný holky! Aneb 10 důvodů proč právě tahle železná koule

Upřímně? Šlo o složitý úkol, vybrat pouze deset důvodů. Zadání ovšem znělo zcela jasně - napsat článek, ne napsat a publikovat knihu. Možností jakou formou vše popsat a vyjádřit je poměrně dost, ale my věříme, že se vám bude líbit i naše optika, skrze kterou se na kettlebell díváme a pochopíte, proč je středobodem naší produktové nabídky.

1) Cvičí s ním pěkný holky

kb3Ksenia Dedyukhina (světová šampiónka v girevoj sportu) a VIPRO Girl Johana Hamaďáková

My ve VIPRO si prostě nemůžeme pomoct, ale nám se líbí hezký holky. Rozhodně víc ty které cvičí s kettlebellem, než ty, které pumpují s činkami. Zde je potřeba uvést odbornou poznámku. Stejně tak jako je důležitý samotný nástroj, se kterým cvičíte, tak je důležité jak s ním pracujete. Konkrétně Ksénia je úžasným příkladem vyváženosti. Tato slečna musí mít dost síly, kondičky i skvělé techniky, aby zvládla tak náročné sestavy. Samotný 24kg kettlebell je dost těžký, takže síla musí být. Není to ale zase žádný silový extrém, aby musela mít víc svalové hmoty. Ta kvalita je silová vytrvalost. Její trénink je kondičně velmi náročný, jede hodně opakovaní, dlouhé intervaly atp. Při cviku jako snatch a clean&jerk pracuje efektivně celé tělo, jde o multikloubový pohyb, který rychle zvedne tepovku a pálí hodně energie. Značně zde pracují nohy, stabilizační svalové systémy trupu a stabilizaci paží řeší zejména ramena. Při zachycení kettlebellu ve spodní pozici si své odmaká i předloktí. Žádný sval nepracuje izolovaně do vyčerpání jako v případě kulturistek. Je to naprosto jiný režim tréninku a má to velmi rozdílný efekt. Shrnuli bychom to následovně - Vzpěrač, který vzpírá tak, aby v soutěži udělal co největší výkon v jednom nebo několika opakováních bude vypadat dost odlišně od vzpěrače, který se bude snažit udělat co nejvíce opakování s lehčí váhou za 10 minut. První bude mohutný hromotluk plný síly a ten druhý mnohem více atletický typ.

2) ChceTE cvičit s nástrojem, který je tak legendární, že kluci na východě ho dali i na poštovní známky

Kettlebell má ve východních kulturách, zejména v Rusku, silnou tradici a je fakt, že na poštovní známce se objevil. Tradiční nástroj, kterým si chlapi již po generace budují super kondici a rozvíjí své silové schopnosti. Kettlebell se hodně rozšířil po celém světě a v současné době zažívá extrémní popularitu v Evropě i USA. Stal se zároveň součástí přípravy slavných sportovců, zápasníků a kondičně založených lidí.

Obrázek1 3) Ocelová kondice

Chceme být hodně fit a víme proč. Líbí se nám ten pocit být zdravý a v kondici. Trénink s kettlebellem ve vyšším tempu po delší čas je fakt maso. Když chcete, tak si trénink uděláte opravdu náročný, samozřejmě adekvátní své úrovni a schopnostem. K těžším cvikům se chvilku trvá propracovat, ale jakmile se trochu rozcvičíte a začnete přidávat, tak hodně rychle ucítíte, že jste v naprosto jiné kondici a nefunkční výtahy ve vysokých budovách už vás nikdy nemusí trápit. Když jste v kondici, tak máte pocit, že zvládnete vše. Za ten pocit to stojí!

4) Prověřeno mnoha generacemi, včetně našich pradědů

I když se zdá, že kettlebell se objevil poměrně nedávno, tak opak je pravdou. Mainstreamovou pomůckou v oblasti fitness se skutečně stal teprve před pár lety, ale v dobách, kdy ještě neexistoval protein shake, steroidy a stroje, tak s ním naši dávní pradědové již od devatenáctého století budovali skvělé postavy a nechávali se ve fotoateliérech zvěčnit před objektivy prvních fotografů.

kettlebell2

5) Chceme dobře vypadat

A kdo by nechtěl, že? Nemyslíme si, že je nejlepší, když se z toho stane smysl života, středobod vesmíru, ale důležité to je. Každý raději bude mít méně tuku, zdravé a pevné tělo než opak. Každý se raději vizuálně líbí opačnému pohlaví a je žádaný, než naopak. Každý upřednostní, když je hrdý na svůj vzhled a ostatní ho obdivují, než aby byl nespokojený sám se sebou a radši zůstal doma u TV či PC a bál se posměchu a neúspěchu ve společnosti. Chceme pomoci ostatním chlapům vypadat líp. Podobně jako u holek v úvodu, kettlebell je dobrá zbraň i pro chlapy, kteří chtějí dobře vypadat a mít skvělý pocit z toho, že máte ocelovou kondičku. Ono vypadat jako terminátor a být unavený a zadýchaný po zdolání několika poschodí… Není to ono.

 P83A1364

 

Kettlebelly můžete zakoupit na našem eshopu zde! Jako jediní v ČR nabízíme i tzv. Unfilled Kettlebelly. o Jejich výhodách vám povíme příště!

 

 6) Rádi si sáhneme v tréninku až na dno

A to se správně zvoleným kettlebellem nikdy není problém. Když je člověk připravený, tak tvrdý trénink má prostě lepší výsledky, než lehký trénink. Tak to vždycky bylo a vždycky bude. S kettlebellem se dá cvičit rozumně, lehce, s citem… Ale pokud chcete, tak můžete odcvičit takový trénink, že si to pár dnů budete velmi dobře pamatovat.

7) Je univerzální

Líbí se nám jedna pomůcka, která funguje na celé tělo a nikdy vás nezačne nudit. Dá se s ním udělat skvělá rozcvička a mobilizace. Funguje výborně pro trénink stability, rozvoj síly a kondice. Když chcete, tak není problém si s ní i zaposilovat klasickým způsobem - biceps, triceps, prsa, ramena. Například při cviku Turkish Get Up musíte stabilizovat celou dobu kettlebell nad hlavou a nejsme zdaleka jediní, když tvrdíme, že jde o mnohem lepší a účinější stabilizační cvičení, než poskakování na bosu. Při čistém tlaku nad hlavu se dají krásně dostat ramena na limit. V leže na zádech s jedním nebo dvěma kettlebelly (buďto na zemi nebo na lavičce) se dají odcvičit prsní svaly a nahradíte velmi dobře benchpress i tlaky s jednoručkama.

P83A1597

8) Jde o sportovní disciplínu

Cvičení s kettlebellem je samostatným sportem a označuje se jako Girevoj sport. Má silnou tradici ve východních zemích a také své sportovní asociace a šampionáty. Pokud se stanete mistrem v tréninku s kettlebellem, tak můžete svoji výkonnost porovnat s výkony mistrů v tomto sportu. Myslíte si, že už jste fakt dobří a chodíte po nákupáku hrdě s hrudníkem vystrčeným dopředu? Otestujte se a zjistěte, zdali to je pravda. Kráska Ksenija Dedyukhina zvládne za 10 minut více jak 200x snatch s 24kg kettlebell a pouze s jednou výměnou ruky. Zvládnete to samé co slečna?

Ksenija a její výkon s dvacetdvojkou

9) Rychlé výsledky a přitom zábava na dlouhou dobu

Stačí pár týdnů trénink s kettlebellem a člověk cítí rozdíl. Zároveň jste ovšem na dlouhé cestě, která vás bude bavit. Abyste dosáhli mistrovského stupně tréninku s kettlíkem, tak jde o několikaletý proces. Každý trénink pochopíte nějaký nový prvek a o kousek se zlepšíte. Je třeba natrénovat solidní objem tréninků, abyste si vybudovali fyzickou i mentální adaptaci a vyladili pohyb a techniku jednotlivých cviků. To nám osobně přijde značně zábavné. Prostě než dáte 200 kvalitních opakování s 24kg kettlebell, tak musíte pár let poctivě odmakat, jinak se to nikdy nestane.

P83A1569

10) Šetří čas

Za deset minut odmakáte víc, než průměrný borec ve fitku za hodinu. My osobně doporučujeme trénovat trochu delší tréninky, ale pokud není zbytí, tak s kettlebellem se dá opravdu za 10 minut udělat velmi kvalitní trénink, který člověka dostane doslova na kolena. Ten potenciál v něm budete mít, jen je otázka, zda umíte jít do takové intenzity. Klíčové cviky s kettlebellem zapojují tělo jako celek a pomohou vám udělat během krátkého času opravdu velké množství kvalitního výkonu, který zajistí dostatečný stres pro hubnutí, zpevnění svalů a lepší kondici.

11) Dá se s ním cvičit kdekoliv

My jsme to tak nějak cítili, že deset důvodů je prostě málo, takže přidáváme jeden bonusový, avšak ne méně důležitý bod. I když bydlíte v garsonce, tak dva/tři kettlebelly někam do rohu vždycky dáte a máte vše, co potřebujete pro kvalitní trénink, po ruce! Je jaro a venku je hezky? Po celé zimě, kdy je člověk někde zavřený, chcete určitě vyrazit ven! Kettlebell si můžete vzít s sebou a zacvičit si venku na své zahrádce, terase nebo v parku a není třeba být v posilovně pod umělým světlem.

 

A proč rádi cvičíte s kettlebellem vy?

Zpět do obchodu